Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και η χαλάρωση των κανόνων προφύλαξης στο σεξ επανέφεραν στο προσκήνιο τα αφροδίσια νοσήματα, παρότι κάποια από αυτά θεωρούνταν «ξεχασμένα», όπως π.χ. η σύφιλη. Συγχρόνως, παρατηρείται έξαρση των ιογενών, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων, οι λοιμώξεις HPV (οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων που προκαλούν τα κονδυλώματα), το AIDS, οι ηπατίτιδες Β και C.

Δυστυχώς, οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό παγκοσμίως. Επίσης, θεαματική είναι και η αύξηση ασθενειών όπως η σύφιλη και η βλενόρροια, καθώς επίσης και η μόλυνση από χλαμύδια, τα οποία επιπλέον είναι υπεύθυνα για το 1/3 των περιπτώσεων στειρότητας στις γυναίκες. Εκτός από την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και το σεξ χωρίς προφυλάξεις, παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση των ασθενειών αυτών είναι και η μείωση της ηλικίας έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων και η αύξηση του αριθμού των μη-ελεγχόμενων εκδιδομένων ατόμων.
Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία το ποσοστό των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 1980 σημειώθηκε σημαντική κάμψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (εξαιτίας του φόβου του AIDS). Όμως, με την αρχή της νέας χιλιετίας, είχαμε ανατροπή των δεδομένων, αφού τα κρούσματα αυξήθηκαν ανησυχητικά. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η έξαρση των ιογενών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» το 1991-1993 καταγράφονταν μόλις 200-300 περιστατικά οξυτενών κονδυλωμάτων τον χρόνο, ενώ το 2002 έφθασαν τα 2.400.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου