Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΠΑΙΔΙ: ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ;

Tα ακάρεα της σκόνης, η γύρη των φυτών, οι ξηροί καρποί, το ψάρι, το δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας... Αυτά είναι τα κυριότερα αλλεργιογόνα που ενοχοποιούνται για τις παιδικές -και όχι μόνο- αλλεργίες. Είναι όμως όλα εξίσου επικίνδυνα, δηλαδή μπορούν όλα να προκαλέσουν μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση; Όχι, απαντούν οι ειδικοί, δεν είναι όλα τα αλλεργιογόνα εξίσου επικίνδυνα και κυρίως δεν είναι όλες οι αλλεργικές αντιδράσεις επίφοβες.


Επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση είναι η συστηματική αναφυλαξία, τα συμπτώματα της οποίας εκδηλώνονται αιφνίδια και εξελίσσονται μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα. Τα συμπτώματα αυτά δεν περιορίζονται στα δερματικά εξανθήματα. Αντιθέτως, αφορούν περισσότερα του ενός συστήματα του οργανισμού (δέρμα, αναπνευστικό, κυκλοφορικό, γαστρεντερικό). Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να παρουσιάσει:
• Εξανθήματα και πονόκοιλο, ίσως και εμετό.
• Εξανθήματα και ζαλάδα.
• Εξανθήματα και βραχνάδα ή δυσκολία στην αναπνοή.
• Κάποιον άλλο συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων, όπως π.χ. εξανθήματα, ζάλη και βραχνάδα.
Τα συμπτώματα της συστηματικής αναφυλαξίας μπορεί να είναι ήπια ή έντονα. Όταν η αναφυλακτική αντίδραση είναι έντονη, τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε λίγα λεπτά και επιδεινώνονται ραγδαία. Εάν το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει και χάνει προοδευτικά την επαφή με το περιβάλλον, πρέπει να μεταφερθεί ταχύτατα στο νοσοκομείο. Αντίθετα, όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, το παιδί π.χ. παρουσιάζει ένα εξάνθημα στο σώμα, παραπονιέται ότι το πονάει η κοιλιά του, ίσως κάνει και εμετό, αλλά γρήγορα (π.χ. μέσα σε μισή ώρα) νιώθει καλά και επιστρέφει στο παιχνίδι του.
Διαβάστε περοσσότερα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου