Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ


Ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στην επικοινωνία ιατρού-ασθενούς είναι η ενημέρωση του ασθενούς για το πρόβλημά του, οι προτεινόμενες θεραπείες και η ενημέρωσή του για πιθανές επιπλοκές, ενώ δεν είναι σπάνιες πλέον οι νομικές αντιδικίες με έδαφος την ανεπαρκή ενημέρωση του ασθενούς.

Η Ελληνική Αρθροσκοπική Εταιρεία προσπαθώντας να συμβάλλει στην ενημέρωση των ορθοπαιδικών ασθενών και να προστατέψει τον Έλληνα Ορθοπαιδικό από ανεδαφικές κατηγορίες, εξασφάλισε τα πνευματικά δικαιώματα της μετάφρασης των ενημερωτικών εντύπων της Γαλλικής εταιρείας Persomed.

Τα έντυπα αυτά αναλύουν με απλό, κατανοητό τρόπο τις συχνότερες ορθοπαιδικές παθήσεις. Εξηγούν ποιο είναι το πρόβλημα, ποιες οι πιθανές θεραπείες, αναλύουν τη χειρουργική θεραπεία που προτείνεται και αναφέρουν τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές.

Τα κείμενα αυτά έχουν ελεγχθεί από νομικούς κύκλους στη Γαλλία και θεωρούνται ότι  εξασφαλίζουν ικανοποιητική ενημέρωση του ασθενούς από τον γιατρό του και δεν αφήνουν περιθώρια για να κατηγορηθεί ο χειρουργός ότι δεν ενημέρωσε επαρκώς τον ασθενή του. Επιπλέον, τα έντυπα αυτά έχουν γίνει αποδεκτά από το σύλλογο ασθενών της Γαλλίας, επειδή είναι γραμμένα με κατανοητό και εύληπτο τρόπο, ενημερώνουν επαρκώς έναν ασθενή για το πρόβλημά του και την προτεινόμενη θεραπεία και απαντούν στις περισσότερες ανησυχίες του ασθενούς.

Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου