Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Τα χλαμύδια είναι υπεύθυνα για ασθένειες που μεταδίδονται σεξουαλικώς. Είναι βακτηρίδια τα οποία όταν μολύνουν μια γυναίκα παρά το γεγονός ότι δεν προκαλούν αρχικά σοβαρή κλινική εικόνα, μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα όπως στείρωση, εξωμήτρια κύηση και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Φινλανδία, τα χλαμύδια και ιδιαίτερα η κατηγορία Chlamydia trachomatis type G, συσχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Είναι ήδη γνωστό βάσει επιδημιολογικών ερευνών ότι ο καρκίνος της μήτρας μπορεί να έχει σαν αιτιολογία μολύνσεις από διάφορους λοιμώδεις παράγοντες όπως ο ιός HPV (Human Papillomavirus) και τα χλαμύδια, ιδιαίτερα τα Chlamydia trachomatis.

Στην έρευνα αυτή που δημοσιεύεται Journal of the American Medical Association (JAMA, Vol. 285 No1, January 3, 2001) οι γιατροί εξέτασαν κατά πόσο μια από τις κατηγορίες της οικογένειας των βακτηριδίων αυτών ήταν υπεύθυνη για την πρόκληση του καρκίνου αυτού.

Μελέτησαν τα δεδομένα για 530000 γυναίκες από τη Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία. Ακολούθως σύγκριναν μεταξύ άλλων το κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε σχέση με τα αντισώματα τύπου IgG για τις διάφορες υποκατηγορίες του Chlamydia trachomatis.

Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου